Evoluční optimalizace turnusů jízdních řádů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problémem optimalizace turnusů jízdních řádů. Obsahuje popis jízdních řádů se zaměřením na popis turnusů a jejich optimální tvorby, jak s pomocí klasických metod, tak s využitím heuristik. Dále jsou popsány evoluční algoritmy, které přímo souvisejí s prací. Důraz je kladen na popis genetických algoritmů a metody zakázaného hledání. Na základě poznatků jsou dále navrženy operátory křížení a mutace a lokální vyhledávací metoda pro memetický algoritmus řešící tvorbu optimálních turnusů jízdních řádů. V souladu s návrhem algoritmů jsou analyzovány požadavky na optimalizační systém. Práce obsahuje popis implementace analyzovaného systému a diskutuje výsledky experimentů se systémem.
This thesis deals with the problem of vehicle scheduling in public transport. It contains a theoretical introduction to vehicles scheduling and evolutionary algorithms. Vehicle scheduling is analyzed with respect to the bus timetables. Analysis of evolutionary algorithms is done with emphasis on the genetic algorithms and tabu-search method After the theoretical introduction, a memetic algorithm for the given problem is analyzed. Finally, the thesis contains a description of the optimization system implementation and discusses the experiments with the system.
Description
Citation
FILÁK, J. Evoluční optimalizace turnusů jízdních řádů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO