Evoluční návrh s využitím přepisovacích systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na problematiku evolučního návrhu, věnuje se zejména problému zakódování kandidátního řešení. Běžně používané techniky evolučního návrhu pracují s kódováním kandidátního řešení, které není vhodné pro návrh rozsáhlých struktur. Práce se zabývá možným řešením popisovaného problému, tedy netriviálním převodem fenotypu na genotyp -- developmentem. Tuto techniku demonstrujeme na evolučním návrhu posloupnosti přepisovacích pravidel, která umožňující konstrukci libovolně velkých řadicích sítí.
This work provides an introduction to the evolutionary algorithms and evolutionary design. It also describes disadvantages of direct encoding of a genotype to a phenotype and a method of nontrivial encoding which can solve these problems. We are particularly talking about the problems of the scalability of evolved solutions. We discuss a possible solution of described problem - a nontrivial genotype-phenotype mapping called development. This technique is demonstrated on an evolutionary design of a sequence of rewriting rules which is able to construct arbitrarily large sorting networks.
Description
Citation
HÝSEK, J. Evoluční návrh s využitím přepisovacích systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO