Sdílení plochy při video a audiokonferencích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je věnována popisu problematiky sdílení plochy a možnostem, které toto řešení přináší. Jsou v ní popsána vybraná existující řešení a zmíněny jejich výhody a nevýhody. Nejrozsáhlejší část práce se zabývá návrhem a implementací vlastního řešení pro sdílení plochy. Cílem práce bylo umožnit vidět plochu jednoho počítače z jiného počítače. Pro dosažení tohoto cíle byly vytvořeny dvě aplikace (jedna typu klient a druhá typu server), které jsou v textu podrobně popsány a to s využitím diagramů jazyka UML (Unified Modeling Language). Obě aplikace spolu komunikují prostřednictvím protokolu RFB (Remote Framebuffer), jehož detailní popis je v práci také možné nalézt. Vytvořené řešení je v závěru práce podrobeno testování a je srovnáno s jinými aplikacemi, které umožňuji sdílení plochy. Poté jsou navrženy oblasti, kterým by bylo nutné věnovat pozornost, aby mohlo realizované řešení konkurovat dostupným aplikacím podobného typu.
The following diploma thesis is devoted to the desktop sharing description and its opportunities. Existing solutions and their advantages and disadvantages are described at the beginning of the text. The most extensive part deals with the design and the implementation of a new solution for the desktop sharing. The thesis aims at providing a possibility to observe desktop of one computer from another one. For achieving it, two appliactions (a server and a client) have been developed, and they are described in the text with utilization of UML (Unified Modeling Language) diagrams. The RFB (Remote Framebuffer) protocol has been chosen as the means for communication between the applications. A detailed description of this protocol is also included in the text. The developed solution is tested and compared with other similar applications in the final part of the work. After that, some areas needing slight improvements are named to achieve competitiveness of the developed solution with other applications of a similar type.
Description
Citation
ZUKAL, M. Sdílení plochy při video a audiokonferencích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) Ing. Ladislav Káňa (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Umí server zachytávat znaky klávesnice? Jak probíhá využití plochy při videokonferenci? Je možné paralelní sdílení plochy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO