Sémantická blízkost pro vědecké články

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této práce je prozkoumat základní metody používající se k hledání sémantické blízkosti pro vědecké články. Jednotlivé metody budou podrobně vysvětleny, porovnány a ve výsledku ohodnoceny podle úspěšnosti. Na základě získaných znalostí bude navržena nová metoda pro výpočet podobnosti vědeckých článků, která by měla předčit ostatní dostupné metody tím, že spojí to nejlepší v dostupných algoritmech a přidá důležitý faktor pro podobnost, a to citace. Citace je důležitá z důvodu, že se jedná o statickou vazbu mezi články. Závěrem bude vytvořený algoritmus otestován na reálných testovacích datech a výsledky budou vyhodnoceny v porovnání s dostupnými metodami.
The main goal of the thesis is to explore basic methods which can be used to find semantically related scientific articles. All the methods are explained in detail, compared and in the end evaluated by the standard metrics. Based on the evaluation, a new method for computing semantic similarity of scientific articles is proposed. The proposed method is based on the current state-of-the-art methods and adds the another important factor for computing similarity - citations. Using citations is important, since they represent a static bond between the articles. Finally, the proposed method is evaluated on the real data and compared with other described methods.
Description
Citation
DRESTO, E. Sémantická blízkost pro vědecké články [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Vysvětlete princip dekompozice singulárních hodnot. Diskutujte parametry použitých metod, jejichž změny by mohly mít vliv na výsledky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO