Ověření pravosti razítek v dokumentu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Klasická inkoustová razítka, která se používají k autorizaci dokumentů, se dnes díky rozšíření moderních technologií dají relativně snadno padělat metodou oskenování a vytištění. V rámci diplomové práce je vyvíjen automatický nástroj pro ověření pravosti razítek, který najde využití zejména v prostředích, kde je nutné zpracovávat velké množství dokumentů. Procesu ověření pravosti razítka musí přirozeně předcházet jeho detekce v dokumentu - úloha zpracování obrazu, která zatím nemá přesvědčivé řešení. V této diplomové práci je navržena zcela nová metoda detekce a ověření pravosti razítka v barevných obrazech dokumentů. Tato metoda zahrnuje plnou segmentaci stránky za účelem určení kandidátních řešení, dále extrakci příznaků a následnou klasifikaci kandidátů za pomoci algoritmu podpůrných vektorů (SVM). Evaluace ukázala, že algoritmus umožňuje rozlišovat razítka od jiných barevných objektů v dokumentu jako jsou například loga a barevné nápisy. Kromě toho algoritmus dokáže rozlišit pravá razítka od kopií.
Classical ink stamps and seals used for authentication of a document content have become relatively easy to forge by the scan & print technique since the technology is available to general public. For environments where a huge volume of documents is processed, an automatic system for verification of authenticity of stamps is being developed in the scope of this master's thesis. The process of stamp authenticity verification naturally must be preceded by the phase of stamp detection and segmentation - a difficult task of Document Image Analysis (DIA). In this master's thesis, a novel method for detection and verification of stamps in color document images is proposed. It involves a full segmentation of the page to identify candidate solutions, extraction of features, and further classification of the candidates by means of support vector machines. The evaluation has shown that the algorithm is capable of differentiating stamps from other color objects in the document such as logos or text and also genuine stamps from copied ones.
Description
Citation
MICENKOVÁ, B. Ověření pravosti razítek v dokumentu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Doc. Věra Rozinajová, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-22
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Ověřovala jste vhodnost výbraných příznaků experimentem? Pokud ano, můžete prezentovat výsledky? Na základě čeho jste vybrala čtyři zmiňované Haralickovy příznaky (str. 33)? Zkoušela jste i jiné varianty? Existuje možnost rozpoznat kvalitní (vysoké rozlišení scanneru i tiskárny) elektronickou kopii dokumentu, která byla modifikována (např. copy-paste razítka z jiného dokumentu)? Jak se dá využít toho že má razítko fixní velikost. Když budete porovnávat zmenšeninu s originálem, poznáte, že se jedná o podvodné razítko?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO