Porovnání technologií pro objektově relační mapování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá současnými technologiemi pro objektově relační mapování (ORM) v jazyce Java. Stručně se věnuje i konkurenčním technikám perzistence objektů v souborech, objektových a objektově-relačních databázích. Hlavním pilířem práce je však perzistence objektů v relačních databázích pomocí rámců pro ORM. Práce začíná studiem obecných postupů a problémů, které tyto rámce musí řešit. Dále jsou zde vybrány konkrétní ORM rámce a ty jsou podrobněji rozebrány a demonstrovány na ukázkové aplikaci. Součástí práce je podrobný popis problémů, se kterými jsem se při jejich implementaci setkal. V závěru práce dochází k ohodnocení a srovnání jednotlivých rámců.
Diploma thesis deals with the contemporary object-relational mapping (ORM) technologies for Java. It briefly describes also competing technologies for persisting objects in files, object and object-relational databases. However main part of the thesis is the persistence of objects in relational databases using ORM frameworks. The work begins with studying general methods and issues, that these frameworks have to solve. Next, it chooses and deeply describes some ORM frameworks. They are later demonstrated on the demo application. In the following part there is a description of the problems I have been facing during the implementation of the persistence using these frameworks. Finally, there is an evaluation and a comparison of these frameworks.
Description
Citation
FATRDLA, P. Porovnání technologií pro objektově relační mapování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Které implementace standardů JPA a JDO jste v průběhu práce použil? Mohl byste upřesnit, v jakých případech je nutné řešit opožděné nebo včasné načítání entit zmíněné v kapitole 4? V implementaci některých operací s databází pomocí JPO a JDA používáte poměrně komplikované dotazy (join)? Není možné to řešit na abstraktnější objektové úrovni (pomocí vztahů) a ponechat tvorbu dotazu na ORM knihovně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO