Určení směru pohledu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout a implementovat algoritmus, který by umožňoval určení směru pohledu respektive pohybu hlavy. Přesněji jde o systém, který ve videu vyhledává obličej a následně v něm detekuje body, jež jsou vhodné pro odhadnutí směru pohledu sledované osoby. Odhad je realizován pomocí hledání transformace, která byla provedena na klíčových bodech při pohybu hlavy. K zvýšení přesnosti je zde využito tzv. kalibračních snímků, určujících, jaká je transformace klíčových bodů v nadefinovaných směrech pohledu. Výsledkem je tedy aplikace, jež dokáže u sledované osoby určit vychýlení hlavy z přímé polohy jak v horizontálním tak vertikálním směru. Výstupem tedy není pouze informace o směru, ale i velikost vychýlení.
Main object of this work is to design and implement the algorithm for look direction determination, respectively the head movement. More specifically, it is a system that searches face in the video and then detects points, suitable for view direction estimation of tracked person. Estimation is realized using searching transformation, which has been performed on key points during head movement. For accuracy enhancement the calibration frames are used. Calibration frames determines the key points transformation in defined view directions. Main result is an application able to determine deflection of head from straight position in horizontal and vertical direction for tracked person. Output doesn't contain only information about deflection direction, but it also contains the size of deflection.
Description
Citation
CAHA, M. Určení směru pohledu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B). Otázky u obhajoby: Vysvětlete vzorec 3.7 (str 11) Jakými numerickými metrikami by bylo možno algoritmus vyhodnotit? Proč jste tak nečinil v práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO