Evoluční řešení Rubikovy kostky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou řešení hlavolamu Rubikovy kostky. Popisuje hlavolam Rubikovy kostky s nejznámějšími metodami pro jeho složení. Hlavní náplní této práce je navrhnutí evoluční metody, která pro libovolnou konfiguraci kostky povede k jejímu složení. Práce rovněž zakódování problému, navržený evoluční algoritmus a jeho správného nastavení, implementaci. V závěru práce jsou zhodnoceny dosažené výsledky a provedeno srovnání s již existujícími metodami.
This thesis deals with solving of the Rubik's cube. It describes the Rubik's cube and the famous methods for its composition. The main goal of this work is to propose an evelutionary method that for any configuration of blocks will lead to its composition. The theis describes the problem encoding, the proposed evelutionary algorithm and its proper configuration and deployment. The achieved results are commented on and compared with other known mehtods in conclusions.
Description
Citation
KOLLNER, A. Evoluční řešení Rubikovy kostky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Jiří Douša, CSc. (člen) doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Jakým způsobem provádíte evoluci při použití stromové reprezentace jedinců (genetické operátory)? Z jakých existujících evolučních přístupů k řešení Rubikovy kostky jste vycházel při návrhu vlastní metody uvedené v DP? Jak byste zhodnotil návrh zavedení instrukce NOP pro snadnou možnost evoluce proměnného počtu operací nad kostkou v chromozomu pevné délky namísto komplikovaného křížení různě dlouhých jedinců?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO