Biometric Recognition of 3D Faces

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce byla vypracována na studijním pobytu na "Gjovik University College" v Norsku, a je zpracována v angličtině. Tato práce se zabývá rozpoznáváním 3D obličejů. Je zde popsán obecný biometrický systém a také konkrétní postupy používané při rozpoznávání 2D i 3D obličejů. Následně je navžena metoda pro rozpoznávání 3D obličejů. Algoritmus je vyvíjen a testován pomocí databáze Face Recognition Grand Challenge (FRGC). Během předzpracování jsou nalezeny význačné body v obličeji a následně je trojrozměrný model zarovnán do referenční polohy. Dále jsou vstupní data porovnávána s biometrickými šablonami uloženými v databázi, a to je zajištěno využitím tří základních technik pro rozpoznávání obličejů -- metoda eigenface (PCA), rozpoznávání založené na histogramu obličeje a rozpoznávání založené na anatomických rysech. Nakonec jsou jednotlivé metody spojeny do jednoho systému, jehož celková výsledná výkonnost převyšuje výkonnost jednotlivých použitých technik.
This Master's Thesis was performed during a study stay at the Gjovik University College, Norway. This Thesis is about biometric 3D face recognition. A general biometric system as well as specific techniques used in 2D and 3D face recognition are described. An automatic modular 3D face recognition method will be proposed. The algorithm is developed, tested and evaluated on the Face Recognition Grand Challenge (FRGC) database. During the preprocessing part, facial landmarks are located on the face surface and the three dimensional model is aligned to a predefined position. In the comparison module, the input probe scan is compared to the gallery template. There are three fundamental face recognition algorithms employed during the recognition pipeline -- the eigenface method (PCA), the recognition using histogram-based features, and the recognition based on the anatomical-Bertillon features of the face. Finally the decision module fuses the scores provided by the utilized recognition techniques. The resulting performance is better than any of utilized recognition algorithms.
Description
Citation
MRÁČEK, Š. Biometric Recognition of 3D Faces [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ján Genči, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: Domníváte se, že může technologie 3D obličeje nahradit stávající technologii rozpoznávání osob dle 2D obličeje? Lze, příp. jak, podvést systém rozpoznávající 3D obličej? Je technologie 3D obličeje vhodná jak pro identifikaci tak i pro verifikaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO