Grafická aplikace v Pythonu s použitím OpenGL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo prozkoumání možností použití programovacího jazyka Python v počítačové grafice a porovnat výhody a nevýhody interpretovaného přístupu oproti klasickému programování. Byla vytvořená demonstrační aplikace použitím nadstavby jazyka Python, PyOpenGL. Tato aplikace byla testována spolu s implementací stejné aplikace pomocí OpenGL C API. Výsledky testování ukazují, že Python byl průměrně dvakrát pomalejší a využíval mnohem víc systémových zdrojů. Kvůli těmto skutečnostem Python není vhodný na použití v profesionálních aplikacích. Na druhé straně však má rozšířenou standardní knihovnu, užitečné specializované knihovny, jednodušší syntax. Python v kombinaci s PyOpenGL je proto ideální pro vzdělávací účely.
The aim of this work was to study the possibilities of the Python programming language in computer graphics and to determine its competence in this field. To achieve this the cross platform Python binding to OpenGL and related APIs, PyOpenGL was used to create a demo, and compare it in many ways to an implementation of the demo using the standard OpenGL C API. As the result Python was found in average twice as slow as the alternative C~demo and using much more CPU~load. Because of this fact PyOpenGL is not advisable in professional applications. On the other hand Python has an extensive standard library, very useful specialized libraries, simpler syntax, which makes it ideal to use in education.
Description
Citation
SZENTANDRÁSI, I. Grafická aplikace v Pythonu s použitím OpenGL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
2009-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO