Převod záznamu piana z WAV do MIDI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh systému pro strojový převod polyfonních nahrávek piana z audio formátu WAV do MIDI. Práce popisuje problematiku rozpoznání tónů v hudebních záznamech a předkládá návrh řešení postavený na pravděpodobnostním modelu využívajícím metodu Probabilistic Latent Component Analysis. Pro trénování modelu byly použity nahrávky jednotlivých tónů digitálního piana. Navržený systém byl následně testován na sadě syntetizovaných nahrávek klasické hudby z databáze Classical Piano Midi i na sadě nahrávek piana Korg SP-250 a následně byl vyhodnocen za pomoci odlišných metrik. V závěru jsou výsledky úspěšnosti rozpoznání porovnány s jinými již existujícími systémy.
The aim of the thesis is to propose a system capable of automatic conversion of polyphonic piano recordings from the audio format WAV to MIDI. The thesis describes problems related to single tone recognition in music recordings and proposes a solution based on a probabilistic model that uses the Probabilistic Latent Component Analysis method. Recordings of isolated digital piano tones were used to train the system. The proposed system was tested on classical recordings of the Classical Piano MIDI database and on recordings of a Korg SP-250 piano and evaluated using a variety of metrics. The conclusion part contains the results of recognition success rate and their comparison with other existing systems.
Description
Citation
BEDNAŘÍK, J. Převod záznamu piana z WAV do MIDI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jakou očekáváte úspěšnost při analýze nahrávek z jinak naladěného piana ? Vysvětlete, proč jste použil redukci šumu (která nakonec vedla k nutnosti opět uměle zašumovat spektrogram).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO