Vizualizace algoritmů pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací programu pro vizualizaci algoritmů pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu (LPM), což je jedna z nejdůležitějších operací při klasifikaci a směrování paketů v sítích TCP/IP. Je popsána jak základní teorie, tak vybrané algoritmy - Trie, Tree Bitmap a CPE. Dále je popsán návrh a implementace programu pro vizualizaci vyhledávacího procesu těchto algoritmů s důrazem na možné použití pro pedagogické účely. Nakonec jsou probrány možnosti budoucího vývoje a rozšíření programu.
This thesis describes the design and implementation of program for vizualization of algorithms for longest pre fix match (LPM), which is one of the most important tasks for packet classi cation and routing in TCP/IP networks. It describes necessary theory and details about selected algorithms - Trie, Tree Bitmap and CPE. Furthermore, it describes the design and implementation of program for vizualization of the search process of these algorithms with emphasis on the potential use for educational purposes. Finally, it describes the possibilities for future development and expansion of the program.
Description
Citation
FOMICZEW, J. Vizualizace algoritmů pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B . Otázky u obhajoby: Jak se mění vlastnosti aplikace (především rychlost odezvy) s ohledem na zvyšující se počet implementovaných algoritmů a velikost sady prefixů? Je-li škálovatelnost s počtem prefixů/počtem algoritmů problémem, jak lze tyto problémy řešit? Jaký je vztah mezi jedním krokem v algoritmu Trie a jedním krokem v algoritmu Tree Bitmap (pro n=4)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO