Hluboké zásobníkové automaty konečného indexu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce představuje několik modifikací hlubokých zásobníkových automatů s ohledem na redukci počtu stavů nebo nevstupních symbolů. Je ukázáno, že síla hlubokých zásobníkových automatů konečného indexu není ovlivněna omezením nevstupních symbolů na jeden, tudíž tyto automaty charakterizují nekonečnou hierarchii jazykových rodin vycházejících z programových gramatik konečného indexu. Na základě principu tohoto automatu je stanovena normální forma hlubokých zásobníkových automatů. Nakonec zavádím zobecněný hluboký zásobníkový automat, který expanduje nejvrchnější možný nevstupní symbol na zásobníku. Tento automat spolu s jeho zredukovanými formami je ekvivalentní se stavovými gramatikami.
This thesis introduces several modifications of deep pushdown automata considering the reduced number of states or non-input symbols. It is shown that the power of deep pushdown automata of finite index is not affected by a limitation of non-input symbols to one, thus these automata characterize an infinite hierarchy of language families resulting from programmed grammars of finite index. Based on a principle of these automata, it is established the normal form of deep pushdown automata. Finally, I introduce generalized deep pushdown automata. They expand the topmost possible non-input symbol in the pushdown. These automata and their reduced forms are equivalent to state grammars.
Description
Citation
PONCOVÁ, V. Hluboké zásobníkové automaty konečného indexu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: V kapitole 6 uvádíte, že metoda syntaktické analýzy použitá v programu je implementačně jednoduchá, ale nepříliš efektivní z hlediska časové složitosti. Existují nějaké efektivnější metody, které by se daly aplikovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO