Určování identity počítače pomocí odchylky vnitřních hodin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá identifikací vzdálených počítačů na základě odchylky vnitřních hodin. Podává informaci o různých metodách sběru a vyhodnocení dat založených na časových razítkách získaných pomocí TCP, ICMP a Javascriptu. Součástí práce je balík software, který vybrané techniky uvádí do praxe. S jeho pomocí bylo provedeno velké množství experimentů, které se zabývaly působením různých faktorů na výsledky měření. Testován byl vliv software (operační systémy, prohlížeče a synchronizační nástroje) i hardware (teplota, typ napájení, vzdálenost a typ připojení k počítačové síti). Zajímavé výsledky přinesly zejména snahy o párování IPv4 a IPv6 adres a analýza vlivu NTP.
Thesis deals with remote computer identification based on its internal clock skew. It describes various methods to collect and evaluate time-related data extracted from TCP, ICMP and Javascript. Software package that implements some of those methods is attached as well. During the work, many experiments were carried out to find out possible effects of certain factors. Tests were aimed on software (operation systems, web browsers and time synchronization) as well as hardware (temperature, power source, distance and network connection type) of the remote systems. Interesting results were discovered in areas of IPv4/IPv6 address pairing and NTP time synchronization.
Description
Citation
FRANKOVÁ, B. Určování identity počítače pomocí odchylky vnitřních hodin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B . Otázky u obhajoby: Mohla byste shrnout, jaká je obecně úspěšná metoda detekce počítačů pomocí časových razítek? Které parametry OS či počítače mohou znehodnotit měření?  Jak jste prováděla testování na reálném provozu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO