Sledování hlídaného prostoru a detekce narušení bezpečnosti kamerovým systémem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce obsahuje popis základních systému používaných pro sledování hlídaného prostoru. Ve stěžejní části práce jsem představil metody počítačového vidění vhodné pro detekci a klasifikaci objektů. Dále jsem na základě metody odečítání pozadí realizoval algoritmus pro detekci lidí, který využívá pro popis objektů histogram orientovaných gradientů a pro klasifikaci SVM klasifikátor. V poslední části práce se zabývám porovnáním deskriptoru založeného na histogramu orientovaných gradientů se SIFT deskriptory a vyhodnocením preciznosti detekčního algoritmu.
This bachelor thesis contains a description of the basic system for perimeter monitoring. The main part of the thesis introduces the methods of computer vision suitable for detection and classification of objects. Furthermore, I devised an algorithm based on background subtraction which uses a Histogram of Oriented Gradients for description of objects and an SVM classifier for their classification. The final part of the thesis consists of a comparison of the descriptor based on the Histogram of Oriented Gradients and the SIFT descriptor and an evaluation of precision of the detection algorithm.
Description
Citation
GOLDMANN, T. Sledování hlídaného prostoru a detekce narušení bezpečnosti kamerovým systémem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jaké řešení byste navrhl pro podmínky detekce objektů při špatné viditelnosti, např. tma či slunce svítící proti kameře? Jakým způsobem by bylo možné odlišit člověka od zvířete podobných rozměrů/tvarů člověku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO