Nástroj pro detekci zranitelnosti SQL Injection

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku bezpečnostní chyby SQL injection. V práci jsou popsány běžně používané postupy při útocích na informační systémy a jsou také probrány možnosti obrany včetně uvedení způsobů správné validace vstupů aplikace. Teoretická část práce obsahuje nezbytný základ, jaký by měl penetrační tester znát, aby byl schopen prověřit vstupy aplikace na odolnost proti útokům typu SQL injection. Součástí práce je analýza, návrh a implementace nástroje specializovaného na detekci obtížně zjistitelných zranitelností webové aplikace. Implementovaný nástroj byl otestován a porovnán s jinými běžně dostupnými nástroji. V rámci práce byla také vytvořena webová aplikace pro demonstraci různých variant zranitelných vstupů SQL injection.
The Bachelor thesis is focused on the issue of SQL injection vulnerabilities. The thesis presents commonly used procedures in the attacks against information systems and are also discussed possibilities of defense including the correct ways of input validation. The theoretical part contains the essential foundation of what should the penetration tester know, to be able to examine the inputs of application for SQL injection vulnerability. The thesis also describes analysis, design and implementation of specialized tool for Web application vulnerability detection. The implemented tool was tested and compared with other existing tools. Within the thesis has been also implemented a Web application, which demonstrates many different variants of SQL injection vulnerable inputs.
Description
Citation
KUTYPA, M. Nástroj pro detekci zranitelnosti SQL Injection [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B . Otázky u obhajoby: V pod-kapitole 1.1, na stránce 3 uvádíte, že s využitím SQL injection je útočník schopen v mnoha případech po sobě smazat i záznamy o činnosti. Vysvětlete konkrétně jak může útočník i v případě kompromitace databáze odstranit záznamy např. z logu webového serveru (kde jsou zaznamenány požadavky útočníka), když jsou obě služby od sebe striktně odděleny na úrovni operačního systému. Jedním ze vstupů vaší aplikace je i proměnná "x" umístěná v parametru HTTP požadavku, ta označuje hodnotu vstupu pro existující záznam. Nebylo by z praktického hlediska výhodnější, aby aplikace tuto hodnotu pro některé testy generovala dynamicky sama, čímž by mohla i řešit problematiku injekce vstupů různých datových formátů (int, string, float, apod.)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO