Detekce lidské ruky a jednotlivých prstů ve videosekvencích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou detekce lidské ruky ve vidosekvencích, zejména její navigací a správného rozložení prstů. V úvodních kapitolách je uveden přehled biometrických vlastností, rozvedeny součásti biometrických systémú a popis anatomie ruky. Následně jsou v práci uvedeny metody rozpoznávání geometrie ruky i popsány funkční vzorky, se kterými program pracuje. Poté je uveden návrh řešení. Program pracuje s volně dostupnou knihovnou OpenCV a založen na nacházení význačných bodú ruky. Část práce věnující se navigaci popisuje detekci jednotlivých stavú a rozhodovací mechanizmus pro určení správného příkazu.
The thesis deals with problems concerning detection of human hand and fingers in the videosequences, especially navigation and determination of correct distribution of fingers. There is an opening presentation of existing biometrics, description of biometric system and hand anatomy. After are given the methods of hand geometry recognition and functional example description. Consequently there is a proposal of a new solution. Program uses open source OpenCV library based on hand's significant points detection. The next part of the thesis is dedicated to navigation, detection of known states and description of order determining mechanism.
Description
Citation
ŠULEK, J. Detekce lidské ruky a jednotlivých prstů ve videosekvencích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Jan Černocký (místopředseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: V textu uvádíte (str. 18), že v rámci zpracování obrazu z kamery zanedbáváte modrou a zelenou složku. Zbývá tedy červená, kterou následně převádíte do šedotónového modelu. Jakým způsobem převod provádíte? Neztrácí se zanedbáním modré a zelené informace, která by pro převod do šedotónového modelu mohla být žádoucí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO