Forenzní analýza v operačních systémech Linux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá rozborem možností forenzní analýzy při vyšetřování na operačních systémech Linux. Použitím distribuce BackTrack a obsažených nástrojů je provedeno forenzní vyšetřování na testovací instalaci operačního systému Xubuntu. Práce je rozdělena do kapitol, kde postupně popisuje základy operačního systému Linux, přes požadavky kladené na vyšetřovatele a jeho vybavení až k seznámení s nástroji používanými na analýzu. Všechny porovnávané nástroje jsou volně dostupné a svou velikostí sahají od jednoduchých nástrojů až po komplexní prostředí. Teoretické poznatky jsou aplikovány na reálný systém, kde je ukázáno použití analyzovaných nástrojů. Práce je zakončena shrnutím nálezů vyšetřování do forenzního posudku.
This thesis deals with possibilities of forensic analysis on Linux operating system investigation. Forensic investigation is performed on test installation of Xubuntu using BackTrack distribution and tools included on it. The thesis is divided into chapters, starting with operating system Linux basics, continuing with requirements for investigator and his equipment to tools used for analysis. All discussed tools are available for free, their size vary from simple and small tools to complex frameworks. Theoretical knowledge is applied to real system and usage of tools is shown. This thesis ends with forensic report, which summarizes all findings gathered during investigation.
Description
Citation
BENEŠ, M. Forenzní analýza v operačních systémech Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: V kap. 5.6 "Detekcia malware" popisujete detekci "rootkits" nad vypnutým systémem. Objasněte, jak může přítomnost případných "rootkits" ovlivnit forenzní analýzu vypnutého systému a tedy proč ji vůbec provádíte?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO