Analýza handoveru v Mobile IPv6

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na způsob zajištění a podpory IP mobility mobilních uživatelů a jejich zařízení v bezdrátových sítích s IPv6. Pro tento účel byl v rámci IPv6 definován protokol Mobile IPv6 (MIPv6), který také představuje hlavní náplň obsahu práce. Ta se skládá z několika stěžejních částí, které jsou organizovány následovně: Úvodní část se zabývá obecným popisem fungování Mobile IP, umožňující pohyblivost uzlů v rámci Internetu bez nutnosti změny jejich původní IP adresy. Jsou zde uvedeny také základní rozdíly mezi specifikací MIPv6 a předchozí verzí tohoto protokolu – tj. MIPv4, navržené pro prostředí s IPv4. Druhá kapitola práce potom již obsahuje podrobnější informace o všech nejdůležitějších mechanismech a vlastnostech Mobile IPv6 a celkově se tak snaží o objasnění principů jeho činnosti. Dále práce rozebírá také některá z navržených rozšíření stávajícího protokolu MIPv6 – protokoly Hierarchical Mobile IPv6 (HMIPv6), Mobile IPv6 Fast Handover (FMIPv6) a Fast Handover for HMIPv6 (F-HMIPv6), přičemž se u nich zaměřuje především na průběh signalizace při zajištění handoveru mobilního uzlu. Poslední část práce je věnována návrhu analytické metody, která by umožňovala ohodnocení a porovnání výkonnosti u protokolů Mobile IPv6. Tato metoda je následně aplikována na výše zmíněné typy protokolů a přitom je zkoumáno jaký vliv a dopad na jejich výkonnost mají změny různých síťových parametrů.
This master’s thesis is focused on IP mobility support for mobile users and their devices in IPv6-based wireless networks. Then the Mobile IPv6 (MIPv6) protocol was proposed for this purpose and that is also the main objective of the thesis. This consists of several basic sections and is organized as follows: The first one deals with the overview of the function of Mobile IP, which enables the mobility of nodes around the Internet, without a change of their original IP address. Moreover there are introduced the primary differences between MIPv6 and its previous version – i.e., MIPv4, proposed for IPv4-based environment. The second chapter of the master’s thesis thereafter describes detailed information about all the most important mechanisms and features of Mobile IPv6 and this way tries to explain principles of its functioning. Further the thesis analyses some of proposed MIPv6 extensions – i.e., Hierarchical Mobile IPv6 (HMIPv6), Mobile IPv6 Fast Handover (FMIPv6) a Fast Handover for HMIPv6 (F-HMIPv6) protocols, and mainly aim at signaling process during the handover of a mobile node. In the last main section of the master’s thesis an analytical method to evaluate the performance of IPv6-based mobility management protocols was proposed. Subsequently, this method is applied on the protocols which were mentioned above and are studied the effects of various network parameters on the performance of these protocols.
Description
Citation
KLÜGL, R. Analýza handoveru v Mobile IPv6 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Vyhodnoťte zda vypočtené hodnoty zpoždění handoveru pro protokol F-HMIPv6 by způsobily ve VoIP komunikaci uživatelem slyšitelné jevy? Jaká je jednotka signalizační režie? Je použitý tunel se zabezpěčením QoS?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO