Program pro simulaci gravitačního působení těles

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Simulátor problému n těles předpovídá pohyb astronomických objektů pomocí numerické integrace pohybových zákonů. Gravitační interakce jsou počítány pomocí klasické Newtonovy mechaniky, tělesa jsou modelována jako hmotné body a neberou se v úvahu jiné síly než gravitační. Aplikace umožňuje nastavit počáteční polohy a rychlosti těles, animovat jejich pohyb, změnit numerickou metodu a bude dostupná pod licencí GPL. Může být použita při vyučování spojitých simulací na ukázání rozdílu mezi numerickými integrátory s různými časovými kroky. Dále může být použita studenty fyziky jako experimentační nástroj. Jsou dodány základní ukázky jako Sluneční soustava a problém tří těles se Zemí, Měsícem a Sluncem.
The n -body problem simulator predicts the motion of celestial bodies by numerically integrating the laws of motion. Gravitational interactions are computed directly between the bodies using Newton's classical mechanics and the bodies are modelled as point masses. The application animates the problem and will be available under the GPL licence. It can be used while teaching continuous simulation to show accuracy differences between numerical integrators with various time steps. It can also serve as an experimentation tool for physics students. Some basic examples are included in the project, like the Solar System and the three body problem with the Earth, Moon and Sun.
Description
Citation
KOLLÁROVÁ, M. Program pro simulaci gravitačního působení těles [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Zhodnoťte, jak by bylo by při současném návrhu aplikace obtížné implementovat pružné kolize těles? Jak se simulace chová v případě kolizí těles teď?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO