Hlasem ovládaná kalkulačka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá implementací kalkulačky. Tuto kalkulačku lze ovládat jak hlasem, tak běžným způsobem. Rozpoznávání řeči je realizováno pomocí knihovny BSCORE. K rozpoznávači je vytvořena rozpoznávací síť, která rozpoznává pouze potřebná slova. Po rozpoznání zadaného výrazu se rozpoznaný výraz zobrazí uživateli, aby jej mohl uživatel (zejména v případě chybného rozpoznání) upravit. Výpočet výrazu probíhá na žádost uživatele. Cílem hlasového ovládání je učinit používání kalkulačky efektivnější a přístupnější pro handicapované uživatele.
This thesis describes implementation of calculator, which can be controlled by both voice and normal way. Speech recognizing is realized with BSCORE library and has recognition network restricted to words needed by calculator. When the recognition is done, recognized sentence is transformed to expression and shown to user, so it can be corrected (especially in case of erroneous recognition). Expression is evaluated on user's request. The purpose of voice control is to make usage of calculator more effective and accesible for handicapped users.
Description
Citation
PAVELEK, O. Hlasem ovládaná kalkulačka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: * Proč jste implementoval vlastní třídu pro výpočet výrazů? Existují nějaké jiné knihovny pro výpočet výrazů? Pokud ano, v čem vám nevyhovují? * Proč jsou rozdílné hodnoty délky ticha kolem řečového segmentu 480ms a 320ms (str. 24)? * Jak by podle vás vypadala úspěšnost rozpoznávání, pokud byste do rozpoznávací sítě zabudoval jednoduchý jazykový model?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO