Vyhledávání fotografií podle obsahu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá studiem metod vhodných k vyhledávání fotografií na základě obsahu a následným návrhem a implementací aplikace pro vyhledávání budov. Cílem zmíněné aplikace je vytvořit interaktivního průvodce městem s využitím kombinace webových a klientských technologií (mobilních, desktopových). Podrobněji jsou popsány jednotlivé kroky rozpoznávání. Extrakce klíčových bodů obrazu metodou SURF, vytvoření vizuálního slovníku pomocí algoritmu k-means, váhování slovníku metodou TF-IDF. K popisu obrazových dat je využit postup Bag of Words. V textu jsou dále zmíněny nové trendy v této oblasti a shrnut návrh aplikace a dosažené implementační výsledky.
This work deals with methods appropriate to content based photo search, design and implementation of subsequent applications for searching buildings. Purpose of the application is to create an interactive guide to the city using a combination of Web and client technologies (mobile, desktop). There are subscribed in detail the steps of recognition. A key points of the image are extracted by SURF. A visual dictionary is calculated with k-means algorithm. The dictionary is weighted by TF- IDF. To describe the image data is used a Bag of Words method. The text also mentions the new trends in this area and summarizes the application design and implementation results achieved.
Description
Citation
VALENTA, M. Vyhledávání fotografií podle obsahu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V práci je několikrát zmíněná "tréninková" sada obrázků. Co a jakým algoritmem se trénuje? (z textu vyplývá, že algoritmus SVM je popisovaný jako varianta pokračování práce) Dále se v práci píše, že práce se soubory umožňuje pro daný problém lepší škálovatelnost než při použití databáze. Jakým způsobem byla hodnocena škálovatelnost implementovaného řešení? V případě "Administrativních operací webové služby" je umožněna manipulace se soubory. Jakým způsobem je zajištěna bezpečnost webového serveru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO