Přechody scén ve videu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Detekce přechodů ve videu je proces automatického nalezení hranic mezi jednotlivými scénami. Tato práce se zabývá převážně detekcí střihů, postupné přechody jsou ale rovněž uvažovány. Vysvětleny jsou základní pojmy z této oblasti a stručně představeny doposud používané metody. Stěžejní částí je návrh a implementace detektoru přechodů. Ten je založen na kombinaci dvou přístupů. Prvním je porovnávání barevných histogramů sousedních snímků. Druhý, méně tradiční, je založen na sledování výrazných bodů ve videu. Analýza průběhu těchto příznaků probíhá pomocí odhadu jeho derivace. Systém byl otestován na vlastní sadě ručně anotovaných dat. Ukázalo se, že oba příznaky jsou pro detekci přechodů vhodné. Detektor byl schopný nalézt většinu střihů při zachování dobré přesnosti. Prokázala se schopnost detekovat i některé postupné přechody.
Shot boundary detection is a process of automatically finding the boundaries between shots in a video. This work primarily deals with detection of hard-cuts, but gradual transitions are also considered. At first, fundamental terms of this field are explained, commonly used methods are shortly described. The main part of this work is design and implementation of system for shot boundary detection based on combination of two methods. The first one is comparison of color histograms for adjacent frames. Second approach is based on visual feature tracking. The analysis of behavior of those features is done by estimating their first derivatives. Proposed system was tested on small, manually annotated set of test data, which showed that both features are suitable for this task. Detector proved its ability to find hard-cuts with good precision. It was also able to detect some gradual transitions.
Description
Citation
KLICNAR, L. Přechody scén ve videu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: srovnejte úspěšnost a rychlost vašeho detektoru s jinými dostupnými řešeními.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO