Rozpoznávání objektů pomocí neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na neuronové sítě a jejich klasifikační schopnosti při rozpoznávání objektů v obraze. Pro rozpoznávání je zde použito vícevrstvé dopředné neuronové sítě, trénovatelné pomocí algoritmu zpětného šíření chyby - Back Propagation. V práci je zmíněna problematika volby topologie takovéto sítě a významných parametrů ovlivňujících průběh učení dopředné sítě. Pomocí série experimentů rozpoznávání objektů v různých úlohách jsou prezentovány dosažené výsledky spolu se zhodnocením úspěšnosti.
This thesis is focused on neural networks and their classification capability in object recognition tasks. For recognition is there used neural networks with feedforward architecture which is learned by Back Propagation algorithm. We discusses about problems which appear while a choosing topology of network or using various lerning-significant parametters while a learning process. Achieved results are presented in experiments with estimation.
Description
Citation
MARÁK, J. Rozpoznávání objektů pomocí neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: myslíte, že je možné, aby neuronová síť rozpoznala např. obrázek automobilu od obrázku šálku na kávu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO