Verifikace programů s ukazateli založená na detekci vzorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce navazuje na výsledky studií v oblasti verifikace nekonečně stavových systémů. Konkrétně se jedná o oblast abstraktního model checkingu. Seznámili jsme se s metodou založenou na abstrakci paměťové konfigurace  pomocí paměťových vzorů. Tato metoda byla navržena pro verifikaci programů pracujících s dynamickými paměťovými strukturami jako například seznamy. Na dynamické paměťové struktury je nahlíženo jako na orientované grafy. Verifikace na základě paměťových vzorů abstrahuje obecně libovolné množství vytvořených uzlů do jednoho sumarizovaného uzlu. Tím se dosáhne reprezentace obecně neukončeného grafu konečným zápisem. Poté je možno efektivně provést verifikaci nad tímto abstrahovaným grafem. V naší práci se zabýváme tvorbou modelu pro nástroj implementující verifikaci na základě paměťových vzorů. Model programu je vytvořen z podmnožiny jazyka C. Hlavním přínosem práce je automatizace tvorby modelu pro verifikaci a tím dosáhnutí úplné automatizovanosti procesu verifikace. Je tak možné verifikovat programy napsané v běžném programovacím jazyce. V této práci je diskutována syntaxe vstupního jazyka i implementační detaily překladu.
This paper presents our results in study of verifiaction of infinite state space systems. We deal more concretely with abstract model checking. As main part of study we learned about pattern-based verification. This method is supposed to verify programs with dynamic memory structures like lists. Those structures are presented as directed graph. Pattern-based verifiaction abstracts any number of nodes by replacing them with summarized node. This way we achieve bounded  presentation of unbounded memory structure. Afterwards, verification is very effective due to low number of possible memory configurations. In our own work we deal with making model of a program for a tool that implements pattern-based verification. This model isconstructed from a subset of the C language. The main contribution of work is making the verification of simple programs written in C language completely self-acting by automation of constructing input model. In this paper wepresent the grammar of created subset of the C language and implementation details of translation.
Description
Citation
KUBÍČEK, J. Verifikace programů s ukazateli založená na detekci vzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO