Sledování parametrů směrování v páteřních sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou směrování mezi autonomními systémy. Pro směrování mezi autonomními systémy se používá Border Gateway Protocol (BGP). Směrovače v autonomních systémech si na základě BGP zpráv upravují své směrovací tabulky, pomocí kterých směrují informace proudící Internetem. Předmětem práce je analýza změn směrovacích tabulek pro případné optimalizace architektury směrovačů. V první části se práce zabývá teorií o směrovačích, směrování a BGP. V druhé části pak návrhem a provedením experimentů na směrovacích tabulkách. V této části jsou také popsány dosažené výsledky.
This thesis deals with issue of routing between Autonomous Systems. For routing between autonomous systems is used Border Gateway Protocol (BGP). The routers in Autonomous Systems modify their routing tables based on BGP messages.   Routing tables are used for forwarding information on Internet. Issue of this thesis is analysis of change routing tables for eventually optimizing of routing architecture. First part of thesis is focused on theory of routers, routing ang BGP. Second part of this thesis focuses on implementation and execution experiments with routing tables. In this part are also described reached results.
Description
Citation
CELÁREK, O. Sledování parametrů směrování v páteřních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: V práci uvádíte, že polovina prefixů zůstane ve směrovací tabulce méně než 15 minut (tabulka 5.1). V dalších grafech pak uvádíte počet změn za několik hodin v řádu maximálně tisíců. Když směrovací tabulka má i přes 500 tisíc prefixů a polovina se do 15 minut změní, měly by se za hodinu změnit statisíce, nikoliv tisíce prefixů. Mohl byste tuto disproporci vysvětlit? Dalo by se vytvořenou implementaci rozšířit tak, aby bylo možné sledovat rozdíly v datových strukturách algoritmů pro hledání nejdelšího společného prefixu IP adresy ve směrovacích tabulkách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO