Med z hlediska potravinářského a farmaceutického

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na med a produkty vytvořené včelami. Zabývá se jejich tvorbou, chemickým složením, podmínkami pro uchovávání a rozdělením dle původu, zpracování a balení. V práci je shrnuta historie medu, včelí produkty a jejich mnohostranné využití. Podrobněji byly popsány následující včelí produkty: pyl, mateří kašička, včelí vosk, propolis a včelí jed. V části týkající se legislativy jsou uvedeny podmínky jakosti a zdravotní nezávadnosti medu. V práci je uvedena kapitola týkající se indikátorů kvality medu, jejichž znalost a užití v praxi je nutná k rozeznání nekvalitního výrobku. Část se věnuje celosvětovým počtem včelích kolonií, českými producenty medu a falšováním medu.
This bachelor thesis is focused on honey and products produced by bees. It deals with creation, composition, conditions for storage and classification according to origin, processing and packaging. It summarizes the history of honey, bee products and variety of their usage. The main focus is on pollen, royal jelly, bees-wax, propolis and bee venom. One part describes the legislative requirements relating to the quality of honey. There is also a chapter of indicators of honey quality, when applying the knowledge in practice is necessary to recognize poor quality product. A part deals with worldwide amount of bees colonies, czech producers of honey and possible counterfeit of honey.
Description
Citation
RÝDLOVÁ, V. Med z hlediska potravinářského a farmaceutického [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Márová: Které cukry se stanovují HPLC ? Které jsou vhodné jako parametry falšování medu ? doc. Rittich: Který med je nejcennější doc. Omelková: Čím se zabývá Výzkumný ústav včelařský ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO