Zásady navrhování ekofarem
Abstrakt
Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, které dbá na životní prostředí a které svým šetrným působením zachovává a respektuje přirozené vztahy mezi organizmy a člověkem. Podporuje zemědělskou činnost s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Ekofarma je „uzavřená hospodářská jednotka zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení a popř. i hospodářská zvířata dle § 4 odst. 2 sloužící ekologickému zemědělství.“ def. dle zák. 553/2005 Sb. Podpora ekologického zemědělství České republiky z EU je na rozdíl od jiných členských zemí (Polsko, Španělsko, Rakousko) více zaměřena na údržbu krajiny (pastvinářství), ochranu přírody a rozvoj venkova než na produkci potravin. V ČR má ekozemědělství především regionální charakter a je východiskem z pokračujícího procesu vylidňování venkova a odchodem pracovníků z prvovýroby. Perspektivou pro malé biofarmy se stává rozvoj agroturistiky.