Studium viskozity kapalných materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na studium viskozity v kapalných materiálech. Jejím cílem je prostudovat matematickou a fyzikální podstatu dynamické viskozity. V práci je uveden vzájemný vztah mezi viskozitou a konduktivitou kapalných izolantů, který se nazývá Waldenovo pravidlo. Dále je v práci zpracován přehled metod měření viskozity kapalin a klasifikace izolačních kapalin. Poslední částí práce je praktická část ve kterém je ověřeno Waldenovo pravidlo pro dostupné izolační kapaliny.
Bachelor thesis focuses on the study of viscosity of liquid materials. Its aim is to study the mathematical and physical fundamentals of dynamic viscosity. The thesis presents a correlation between conductivity and viscosity of liquid insulators called Walden rule. Further part of work is a review of methods for measuring viscosity of liquids and classification of insulating liquids. The last section is the practical part in which it is verified Walden rule for available insulating liquids.
Description
Citation
JANUŠ, P. Studium viskozity kapalných materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jaký byl použit elektrodový systém, jaký byl tvar elektrod? Podrobnosti normy pro měření průrazného napětí. K jaké změně viskozity došlo po průrazu? Jaký je rozdíl mezi průrazem a výbojem? Jaké jsou vlastnosti měřeného oleje? Jaká je jednotka rezistivity a jednotka hustoty v předvedeném grafu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO