Zvyšování produktivity na obráběcím centru pomocí metody štíhlé výroby

No Thumbnail Available
Date
Authors
Illeová, Marie
ORCID
Advisor
Píška, Miroslav
Referee
Polzer, Aleš
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou zvyšování produktivity pomocí metody štíhlé výroby zvané Lean. V dnešní době je potřeba udržet si přízeň zákazníka a finanční prosperitu firmy. Právě štíhlá výroba se zaměřuje na spokojenost zákazníka a na zvýšení finančního přínosu firmě, tím, že se snaží odstranit plýtvání, která se vyskytují v procesu. Lean Six Sigma je metoda, která se zaměřuje na spokojenost zákazníka (Lean) a na zdokonalování procesů (Six Sigma). Jejím cílem je zvýšit kvalitu a zároveň snížit náklady a dobu dodání. První část diplomové práce se zabývá nástroji štíhlé výroby a detailně popisuje metody, které budou použity v praxi. V praktické části diplomové práce byly využity nástroje Lean Six Sigma především metoda DMAIC, která je označována za systematický přístup k řešení problémů. Skládá se z pěti částí: definování, měření, analýza, zlepšení a kontrola.
The aim of this diploma work is to propose to the company how to increase the productivity of chosen machining center with help of Lean manufacturing. The Lean methods as value stream mapping (VSM), 5S, single exchange minute of die (SMED), total productive maintenance (TPM) or overall equipment effectiveness (OEE) are explained in the theoretical part and they are used in the practical part of this work. The objective of this work is to find out the non efficiencies of a machining center and to propose the solutions for their reduction.
Description
Citation
ILLEOVÁ, M. Zvyšování produktivity na obráběcím centru pomocí metody štíhlé výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Industrial Engineering
Comittee
prof. Ing. Gerard Poulachon, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (místopředseda) Assoc. prof. Ing. Jeane-Philippe Costes, Ph.D. (člen) Assoc. prof. Ing. Guilaume Fromentin, Ph.D. (člen) prof. Ing. Frederic Rossi, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO