Vliv technologie výroby popílkového pórobetonu na vznik tobermoritických fází

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Autoklávovaný pórobeton je ekologický stavební materiál s výhodnými vlastnostmi a dlouholetou tradicí. Pro zefektivnění jeho výroby je potřebný výzkum vzniku jeho mineralogického složení. Hlavním minerálem, který dodává pórobetonu mechanické vlastnosti je tobermorit. Proto je diplomová práce zaměřená na výzkum jeho vzniku při použití přírodních a druhotných surovin z průmyslné výroby. Také je zkoumán vliv příměsí hliníku a síranů, jakožto i fluidního popílku jako náhrady vápna a síranů. Výstupem práce je návrh optimálního surovinového složení a autoklávovacího režimu pórobetonu s ohledem na jeho výsledné mechanické vlastnosti, mineralogické složení a cenu.
Autoclaved aerated concrete is long-time ecological building material with usefull properties. There needs to be done research of its mineralogical compound for reengineering the production. The main mineral compound of AAC is tobermorite, it increases its mechanical properties. In the presence study, we examine the usage of nature and artificial silicious materials. Also, we investigate the influence of sulfate and alumina admixtures, as well as fluidized bed combustion ash, which can be used as the lime and gypsum replacement. Closure of the study is design of the optimal raw material composition, also hydrothermal treatment of autoclaved aerated concrete. In relation to its mechanical properties, mineralogical composition and cost.
Description
Citation
FLEISCHHACKER, J. Vliv technologie výroby popílkového pórobetonu na vznik tobermoritických fází [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-02-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO