Intermezzo - Centrum pro rodiče a děti

Abstract
Abstrakt Hlavní myšlenkou pro návrh stavby byla snaha o vytvoření prostoru, kde se budou setkávat lidé v životní tísni s lidmi ostatními. Z tohoto důvodu je objekt navržen jako dvoupodlažní, kdy první nadzemní podlaží slouží pro společenské aktivity a druhé nadzemní podlaží pro bydlení. Nepravidelný avšak kompaktní tvar budovy je výhodný z hlediska návaznosti jednotlivých funkčních částí. Jedná se o nepodsklepenou stavbu umístěnou v mírně svažitém zastavěném území města Letohrad na styku ulice Tyršova a U Distance. V prvním nadzemním podlaží je umístěn vstup do objektu, kavárna, masáže, společenská místnost, výtvarná dílna, cvičební sál, šatny, administrativa a technické zázemí objektu. Druhé nadzemní podlaží je ustoupené oproti prvnímu nadzemnímu podlaží, jsou zde umístěné byty pro lidi v životní tísni, prádelna a sušárna. Jeden z bytů je řešen jako bezbariérový stejně jako celé první nadzemní podlaží. Patra propojuje centrální schodiště tvaru U a výtah. Zastřešení objektu je řešeno jednoplášťovou plochou střechou s klasickým pořadím vrstev. Cvičební sál je zastřešen lepenými lamelovými vazníky do podoby ploché střechy. Konstrukční hledisko bylo navrženo tak, aby spolu dílčí materiály a systémy funkčně správně působily a umožňovaly efektivní využití jednotlivých částí. Při zvoleném řešení, kdy objekt tvoří dvě podlaží nad úrovní terénu, vznikne stavba výrazně ovlivňující pohled na okolí stavby. Avšak dojde k ucelení stávající zástavby daného místa.
Abstract The main purpose of creating this object was to create a place where people having bad living situation will meet people who live regular lives. This is the reason why two floors were projected. The first floor is designed for social activities whereas the second floor is a housing part with apartments. The advantage of irregular but compact shape of the building is perfect connection between its functional parts. The object does not have any basement and it is placed in a little slopy bulit-up surroundings on the crossing of Tyršova and U Distance streets in Letohrad town. On the first floor there is a main entrance, a coffee, massages, a recreation hall, an art working-room, a gym, changing rooms, administration and the technological background of the object. The second floor does not cover a whole area of the first floor. Apartments, laundry room and drying room are situated here. One of the apartments here is projected as barrier-free as well as whole first floor. Both floors are connected by central staircase with shape of „U“ and an elevator. Roofing of the object is realized by single layered flat roof with classic layer order. The gym is roofed by a flat roof held by glued laminated girders. The construction was projected with regard to synergy of all used materials and systems. The chosen solution of object with two floors (both above the terrain) makes the building pretty marked when looking at it’s location, however it makes the place more integrated and uniform.
Description
Citation
HALBRŠTÁTOVÁ, L. Intermezzo - Centrum pro rodiče a děti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO