Energetické využití čistírenských kalů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou spojenou s finálním zpracováním kalů. Čistírenské kaly jsou nevyhnutelným produktem při čištění odpadních vod. Také je do nich koncentrována většina znečištění. A i díky tomu obsahuje i velké procento spalitelných látek. Před termickým využitím je nutno kaly vhodně upravit. Termické využití kalů nabízí nejefektivnější způsob energetického využití. Jedná se o přeměnu energie v kalech na teplo a elektrickou energii. V drtivé většině, pokud se nejedná o spolu-spalování, je nutné kaly upravit a to tak, že se vysuší. Nejoptimálnější je to pomocí moderních technologií. Existuje několik variant možného využití. Bohužel není možné navrhnout obecně nejvhodnější technologii či metodický postup, jak co nejefektivněji využít čistírenských kalů. Konkrétní zadání mají svá specifika. Ve své práci jsem se proto nejprve snažil nastínit možné technologie a ve druhé části navrhnout kalovou koncovku pro ČOV Hodonín.
Diploma thesis deals with issues related to final treatment sludge. Sewage sludge is an inevitable product of wastewater treatment. Also, most of them concentrated pollution. Most of pollution are concentrated in to them. And because it contains a large percentage of combustibles. Before thermal utilization, it is necessary to appropriately adjust the sludge. Thermal sludge utilization offers the most effective method of energy recovery. It is an energy conversion in the sludge, to heat and electricity. In the vast majority, if not the co-firing, it is necessary to modify the sludge and so it is dried. This is the optimal use of modern technology. There are several variations possible use. Unfortunately it is not in general able to propose the most appropriate technology or methodology, how to make best use of sewage sludge. Specific assignment usually have their own characteristics. In my work I will therefore first try to outline possible technology and in the second part to suggest sludge terminal for WWTP Hodonín.
Description
Citation
TLAŠEK, M. Energetické využití čistírenských kalů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-02-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO