Alternativní způsoby založení kruhové nádrže v jemnozrnných zeminách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zakládání staveb na stlačitelném, málo únosném podloží vyžaduje návrh takových opatření, která zajistí potřebnou únosnost a dovolené sedání. Problematika je řešena na příkladu kruhové nádrže na ropu založené v nasycených jílovitých zeminách, konkrétně se jedná o nádrž na ropu v Kloboukách u Brna. V práci jsou analyzovány alternativní způsoby založení (plošný základ, štěrkové pilíře, hloubkové zlepšování vápnem, skupina pilot), sledují se hodnoty sedání, rovnoměrnost sedání, časový průběh sedání a namáhání základové desky ohybovým momentem a smykem. Z hlediska velikosti a rovnoměrnosti sedání je nejúčinnější pilotový základ, zároveň je ale namáhána základová deska na propíchnutí v místech pilot. Pro urychlení konsolidace je vhodnější zvolit štěrkové pilíře, tyto jsou ale méně účinné v otázce sedání (velikost, rovnoměrnost). Rozumnou alternativu jak z hlediska sedání, tak z hlediska namáhání základové desky poskytuje metoda hloubkového zlepšování vápnem. Plošný základ je ve všech ohledech nevyhovující.
Foundations on unbearable and yielding subsoil require such actions as to achieve both desired bearing capacity and limited settlement. Issue is presented at foundation the circular tank in saturated fine-grained soils, circular tank in Klobouky u Brna in particular. Comparison analysis is performed for alternative methods (shallow foundation, vibro stone columns, deep soil mixing, pile foundation). Differential and total settlement, time-depending analysis and baseplate stress state (bending moment, shear force) are assessed for each alternative. Pile foundation provides the best results regarding total and differential settlement, but baseplate is also under high puncture shear stress. Vibro stone columns seem suitable due to time-depending analysis of settlement, on the other hand settlement reductions are not just as good. Deep soil mixing provides satisfactory alternative for both pile foundation and vibro stone columns. Under such circumstances shallow foundation is not suitable.
Description
Citation
VODÁČEK, O. Alternativní způsoby založení kruhové nádrže v jemnozrnných zeminách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO