Komplexní hospodaření s vodou v objektu rodinného domu bez možnosti napojení na kanalizační síť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Česká republika bývá nazývána střechou Evropy, většina řek zde pramení a z našeho území odtéká. Zdroje vody jsou tedy omezené a s rostoucími výkyvy počasí, jako jsou především extrémní sucha, roste také nutnost šetrného hospodaření s vodou. To spočívá ve využívání srážkových vod, šedých vod a vyčištěných odpadních vod. Diplomová práce je zaměřena na komplexní hospodaření s vodou v objektu rodinného domu a je rozdělena na část praktickou a část teoretickou. Ta je dále rozdělena do tří částí, první část je věnována srážkovým vodám, druhá část čištění odpadních vod a poslední část šedým vodám. Praktickou část tvoří studie komplexního řešení hospodaření s vodou v objektu rodinného domu. V této studii jsou navržena opatření tak, aby srážková voda a vyčištěná odpadní voda nebyly dále odváděny dešťovou kanalizací, ale aby tyto vody byly využity. Pro řešený objekt v obci Plešnice je navrženo čištění odpadních vod s následnou akumulací společně se srážkovými vodami a dále závlahový systém pro využití těchto vod. Pro čištění odpadních vod je navržena vertikální kořenová čistírna odpadních vod, která je zástupcem přírodního čištění odpadních vod a může nahradit klasické balené domovní čistírny. V rámci studie je navržen také objekt pro kalové hospodářství. Závlahový systém tvoří akumulační nádrž s mechanickým předčištěním a čerpadlem, ventilové šachty, postřikovače pro travnaté plochy, kapková závlaha okrasných ploch a vše je ovládáno řídící jednotkou. Díky závlahám tak zůstává srážková voda v lokalitě dopadu, což je důležité pro lokální mikroklima a úsporu pitné vody z veřejné vodovodní sítě. Tato studie je ukázkou, že při hospodaření s vodou nemusí být nutně zapotřebí globální opatření, ale lze začít u jednotlivců a jednotlivých domů, což v součtu může mít významný efekt pro zdržení vody v krajině a pro zpomalení a snížení kulminačního průtoku ve vodních tocích.
Czech Republic is called roof of the Europe, several rivers rise here and many of them flow away and continue to other countries. That's why I find, that’s extremely important to manage out water sources properly and carefully, because for example the weather has a huge impact on our limited sources and can affect them especially in a dry periods. These issues can be improved by finding a use for used water, good storm water management as well as using greywater. In my diploma thesis, I'll be mainly focused on an overall water management in an ordinary family house. It has two parts as theoretical part and practical part. The theoretical part is then split into another three parts. The first part covers a storm water management, the second is about waste water management. The third explains greywater management. In practical part of my diploma thesis, there's my study of not disposing rain water into a drain with other waste water, but making both waters useful. In this my particular subject in village called Plesnice, is projected a waste water treatment plant. Treated water will be accumulate together with rain water. Accumulated water will be used for irrigation. For a waste water treatment is projected a constructed wetland with vertical flow (down flow reed beds) and facility for sludge management. This is example of extensive technology. Irrigation system consists of storage tank with mechanical pre-treatment and pump valve shaft, sprinklers for lawns, drip irrigation decorative surfaces and everything is controlled by a control unit. Thanks to irrigation and rainwater remains in effect, which is important for local microclimate and save drinking water. This study is an example of that in water management is not necessarily a need for global action, but you can start with individuals and individual houses, which in total could have a significant effect on water retention in the landscape and to slow down and reduce the peak flow in rivers.
Description
Citation
PLHÁK, J. Komplexní hospodaření s vodou v objektu rodinného domu bez možnosti napojení na kanalizační síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO