Studium optických a elektrických vlastností biomateriálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Studium nových materiálů potenciálně využitelných pro organickou elektroniku a fotoniku získává velmi důležitý význam z hlediska ekologie. Tato práce je zaměřena na studium vlastností biologických materiálů, které by našly uplatnění v aplikační sféře. Zájem o znalosti v oblasti základních a pokročilých vlastností organických a biologických materiálů, které mohou být potenciálně využity v oblasti organické elektroniky a fotoniky přináší nové otázky, které mohou přispět k rozvoji této oblasti. Ke studiu základních procesů souvisejících s optickými a elektrickými vlastnostmi materiálů, jako je například přenos náboje, jsme využili různé techniky a metody charakterizace. První část práce je zaměřena na souhrn vlastností anorganických a organických materiálů umožňující jejich možné využití v organické elektronice a fotonice, druhá část práce poskytuje nejnovější přehled z oblasti pokročilých biologických materiálů a jejich vlastností související se záměrem této práce. Třetí část práce pak shrnuje experimentální metody a shrnuje získané výsledky. Nakonec je diskutován vztah mezi pozorovanými jevy a strukturou studovaných materiálů na molekulární úrovni.
The study of the new materials potentially usable for organic electronics and photonics are getting very important from the point of ecological view. This work is focused on study of properties of biological materials which can be used in organic electronic. The interest in the knowledge about fundamental and also advanced properties of organic and biological materials which can be potentially used in electronics and photonics brings new question which can contribute to progress in the field of organic electronics. In order to investigate fundamental processes related to the optical and electrical properties of these materials such as optically induced charge transfer different techniques and methods were used for the characterization of the materials. First part of this work is focused on review of properties of inorganic and organic materials enabling their possible application in organic electronics and photonics, second part provides state-of-the-art of advanced biological materials and their properties related to the scope of this work. Third part presents experimental methods used and summarized experimental results. Finally, the relations between the observed phenomena and the structure of the studied materials on molecular level are discussed.
Description
Citation
FLIMELOVÁ, M. Studium optických a elektrických vlastností biomateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (předseda) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen) Mgr. Dominik Heger, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Táborský, Ph.D., oponent (člen) doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D., oponent (člen)
Date of acceptance
2016-04-14
Defence
Předseda komise představil doktorandku a předal jí slovo. Výsledky z části disertace byly publikovány v prestižním časopise. V první části obhajoby představila doktorandka v rámci své powerpointové prozentace výsledky své dizertační práce, která se zabývá studiem nových materiálů potenciálně využitelných pro organickou elektroniku a fotoniku. Disertační práce je psána anglicky. Důraz je kladen zejména na využití dostupných biologických materiálů, jako jsou huminové kyseliny, DNA a RNA při přípravě polovodičů. V druhé části obhajoby předseda vyzval oponenty k přečtení posudků a i přes uvedené výtky a chyby doporučovaly dizertační práci k obhajobě. V posudcích obsažené dotazy následně doktorandka zodpovídala. Během následné diskuze pokládali dotazy i ostatní členové komise. .
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO