• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • čeština 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy

Identification of yeasts from interspecific varieties of grapes

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.274Mb)
review_77396.html (7.095Kb)
Author
Sadel, Peter
Advisor
Vránová, Dana
Referee
Omelková, Jiřina
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Cieľom diplomovej práce bolo identifikovať a charakterizovať kvasinky z muštu odrody Hibernal a tiež zbierkové kvasinky využitím metódy RFLP-PCR. Diplomová práca začala teóriou, ktorá sa zaoberala vínom, kvasinkami a použitím metód molekulárnej biológie. Na teóriu nadväzovala experimentálna časť, ktorá bola rozdelená na dve oblasti. Prvá časť experimentálnej práce mala za úlohu charakterizovať a identifikovať kvasinky z muštu odrody Hibernal pomocou metódy PCR a následne RFLP-PCR. Vo vzorkách muštu bola dokázaná prítomnosť kvasiniek rodu Saccharomyces a Pichia. Úlohou druhej experimentálnej časti diplomovej práce bolo rozšíriť databázu o zbierkové kvasinky za použitia rovnakých postupov a metód ako v prvej experimentálnej časti.
 
The main goal of my diploma thesis was to identify and characterize yeasts from must Hibernal and also collection yeasts by using methods called RFLP-PCR (Restriction Fragment Length Polymorphism - Polymerase Chain Reaction). Theory was the first part of my diploma thesis which dealt with wine, yeasts and molecular methods. Theory section was followed by experimental section divided into two parts. The main goal of the first part was to characterize and identify yeasts from must Hibernal by using PCR and RFLP-PCR methods. In the samples there were found yeasts Saccharomyces and Pichia. The second experimental part of my diploma thesis had a goal to extend the database of new yeasts using the same methods mentioned in the first part of experimental section.
 
Keywords
víno, mušt, kvasinky, identifikácia, charakterizácia, PCR, RFLP-PCR, wine, must, yeasts, identification, characterization, PCR, RFLP-PCR
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2016-06-02
Process of defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Upřesnění primerů ? doc. Obruča: Původ kvasinek ? doc. Diviš: Jaký vliv mají výsledky na konečný produkt (senzorické vlastnosti)?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/58323
Source
SADEL, P. Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Collections
  • 2016 [85]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV