Tištěný ozonový dozimetr

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o metodách měření ozonu, se zaměřením na metody opto-chemické, kdy je zkoumána barevná změna vzorku. Dále se zabývá barvivy, která jsou citlivá na ozon a jejich kinetikou degradace. V experimentální části je testována kinetika degradace barviva Oranž I, Oranž II a Indigo karmín. Tyto barviva jsou připravená ve formě inkoustu o různém složení. Tyto inkousty jsou aplikovány na odlišné podkladové materiály metodami materiálového tisku, dále pomocí natahovacího pravítka dle Bakera a v závěru metodou sítotisku. Jsou zde také zhodnoceny vlastnosti vzorků i faktory ovlivňující jejich degradaci.
This diploma thesis deals with ozone measurement methods, especially focusing on opto-chemical methods, when the color change of the sample is examined. Moreover it deals with dyes that are sensitive to ozone and their degradation kinetics. In the experimental part kinetics of dyes Orange I, Orange II and Indigo carmine is examined, These dyes are prepared in the form of ink of different composition. These inks are applied to diverse substrate materials by the material printing method, further by using a Baker film aplicator and in the end by the screen printing method. The properties of the samples are evaluated as well as factors affecting their degradation.
Description
Citation
VÉDLOVÁ, P. Tištěný ozonový dozimetr [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-01
Defence
Pekař: chemická struktura detektorů Kratochvílová: princip barevnosti látek
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO