Gelace hydroxyethylcelulózy a hyaluronanu kyselinou citronovou
The gelation of hydroxyethylcellulose and hyaluronan using citric acid
Author
Advisor
Hurčíková, AndreaReferee
Krouská, JitkaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Diplomová práce pojednává o gelaci hydroxyethylcelulózy a hyaluronanu netoxickým síťovacím činidlem – kyselinou citronovou. Nejprve byl optimalizován postup gelace samotné hydroxyethylcelulózy s kyselinou citronovou. Po získání produktů splňujících především nerozpustnost v ultračisté deionizované vodě byly připraveny roztoky obsahující směs hyaluronanu a hydroxyethylcelulózy ve dvou různých poměrech. Dále byl připraven roztok obsahující jako polymerní složku pouze hyaluronan. Kyselina citronová byla využita v koncentracích 5 %, 10 % a 20 % (w/w polymeru). Tyto roztoky polymerů a kyseliny citronové byly gelovány za stejných podmínek a následně srovnávány využitím analytických metod diferenční kompenzační kalorimetrie, termogravimetrické analýzy a infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací. Za zesítěné hydrogely s požadovanými vlastnostmi byly považovány ty, obsahující ve své struktuře hydroxyethylcelulózu, dále pak hyaluronan a hydroxyethylcelulózu v hmotnostním poměru 3 : 7. This master's thesis deals with gelation of hydroxyethylcellulose and hyaluronan crosslinked with nontoxic crosslinking agent – citric acid. First of all, the optimalization of gelation process of hydroxyethylcellulose took place. After obtaining the product insolube in the ultrapure deionized water, a reaction mixture of hyaluronan and hydroxyethylcellulose in two different weight ratios were prepared. There was prepared solution containing only hyaluronan as the polymeric part too. Citric acid was used in concentrations of 5 %, 10 % and 20 % (w/w of polymer). These solutions of polymers and citric acid were gelated under the same conditions and the products were compared to each other using Differential Scanning Calorimetry, Thermogravimetry and Fourier Transform Infrared Spectroscopy. The products containing hydroxyethylcellulose and hyaluronan with hydroxyethylcellulose in weight ratio equal to 3 : 7 were considered crosslinked.
Keywords
Gelace, chemické síťování, kyselina citronová, hyaluronan, hydroxyethylcelulóza, Gelation, chemical crosslinking, citric acid, hyaluronan, hydroxyethylcelluloseLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Spotřební chemieComposition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)Date of defence
2016-06-01Process of defence
Čeppan: kyselina bezvodá, anhydrid Veselý: jak byla prováděna analýza sušiny – TGA? Čeppan: potvrdila IČ spektra uvažovanou strukturuResult of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/58549Source
MARTINKOVÁ, M. Gelace hydroxyethylcelulózy a hyaluronanu kyselinou citronovou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.Collections
- 2016 [84]