Koncentrátorové fotovoltaické systémy

No Thumbnail Available
Date
Authors
Straškraba, Vojtěch
ORCID
Advisor
Vaněk, Jiří
Referee
Solčanský, Marek
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná bakalářská práce se zabývá koncentrátorovými fotovoltaickými systémy. Je popsána historie jejich vzniku, vývoje a aplikace, princip činnosti a popis technologie konstrukcí, optiky, speciálních fotovoltaických článků a jejich chlazení. V praktické části je popsána konstrukce experimentálního koncentrátorového fotovoltaického systému postaveného u firmy Solartec s.r.o.. Tento systém slouží pro ověření hypotéz a studium chování systému za provozu. Cílem je změření reálných koncentračních, teplotních a elektrických vlastností systému a porovnání výhodnosti aktivního a pasivního chlazení článků.
The subject of this bachelor´s thesis is to introduce concentrator photovoltaic systems, history of their foundation, evolution and application, principles of function and description of technology including its construction, optics, special photovoltaic cells and their cooling. The practical part of thesis describes the experimental concentrator photovoltaic system build in cooperation with Solartec s.r.o. company. The system is used to test hypotheses and study the behavior during its operation. The aim is to measure concentration ratio, temperature and electrical characteristics and to compare advantages of active and passive cooling of photovoltaic cells.
Description
Citation
STRAŠKRABA, V. Koncentrátorové fotovoltaické systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Hégr, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč je účinnost Vašich článků tak nízká? Jak lze určit sériový a paralelní odpor solárního článku z jeho VA charakteristiky? Co je to "feel factor", jak se měří a co vyjadřuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO