Odhad polohy rotoru PMSM pomocí VF signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá navržením vektorového řízení na vícefázový synchronní motor s permanentními magnety uvnitř rotoru. V prvních části práce je uvedený popis motoru s potřebnými transformacemi k návrhu regulačních struktur. Dále jsou uvedeny metody odhadu polohy rotoru pomocí VF signálu společně se stručným přehledem ostatních bezsnímačových metod. Je využita jedna bezsnímačová metoda injektování VF signálu, na kterou je navrženo otáčkové a momentové řízení. Pomocí simulací v prostředí MATLAB/Simulink je ověřena funkčnost řídících struktur a také možná kompenzace fázového zpoždění vznikající při filtraci. V závěru práce jsou zobrazeny a zhodnoceny výsledky testů zvolené metody na dvou reálných motorech v otáčkovém a momentovém řízení i při velké zátěži.
This thesis is focused on the design of vector control of interior permanent magnet synchronous motors. The first part of this work deals with vector control transformations and mathematical modelling of synchronous motors. Furthermore, algorithms of sensorless control are discussed, especially HF injection sensorless methods. One of these methods was used for torque and speed control. Problem of phase delay caused by filters and it’s compensation is also discused. One of the HF injection sensorless method was implemented on both motors. The results of simulations in MATLAB/Simulink and tests of real motors on dSpace are included.
Description
Citation
MORAVEC, V. Odhad polohy rotoru PMSM pomocí VF signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Eduard Janeček, CSc. (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen) Ing. Soběslav Valach (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO