Modelování jako účinný nástroj v průmyslové praxi a ekonomické aspekty

No Thumbnail Available
Date
Authors
Šarlej, Marek
ORCID
Advisor
Stehlík, Petr
Referee
Klemeš,, Jiří
Žaloudík, Petr
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato dizertační práce se zabývá problematikou modelování jako účinného nástroje použitelného v průmyslové praxi v oblasti ekologie a energetiky. Je zde představeno jak modelování části technické, tak i ekonomické a zároveň jejich propojení. Podniky v případě potřeby nehodnotí pouze technické řešení s ohledem na investiční náklady, ale hledají optimalizované řešení po stránce technické i ekonomické. Dizertační práce se zaměřuje jak na modelování jednotlivých zařízení, tak i technologických jednotek a to v různých úrovních komplexnosti. Jsou zde uvedeny konkrétní případové studie využívající různé úrovně modelování.
This doctoral thesis focuses on modelling as an efficient tool in industrial practice in the field of power industry and environmental engineering. It represents the modelling for technical as well as for economic part and their combination. Industrial companies do not evaluate only technical solutions in terms of investment costs, however, they search for optimized technical-economic solutions. The doctoral thesis describes the modelling of individual equipment as well as technological units in various levels of complexity. Case studies utilising various levels of modelling are represented herein.
Description
Citation
ŠARLEJ, M. Modelování jako účinný nástroj v průmyslové praxi a ekonomické aspekty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2012-09-24
Defence
DP je zaměřena na praxi a realizaci složitých procesních a energetických zařízení. Doktorand zpracoval a posoudil fin. modely hodnocení investic. Na základě připomínek oponentů a členů komise bude doplněna zkrácená verze DP tak, aby byla v souladu s vlastní prací.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO