Analýza a návrh způsobu využití brownfields - bývalého dopravního střediska v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Práce řeší aktuální problematiku udržitelného rozvoje území v návaznosti na problematiku „brownfields“. Prvotním cílem práce je podrobná analýza konkrétního „brownfield“ v Brně. Druhotným cílem je pak ekonomické zhodnocení jednotlivých variant v návaznosti na jejich způsob využití. Pro správný návrh bylo nutné provézt podrobnou analýzu dané lokality jak v oblasti realitního trhu, tak architektury a občanské vybavenosti. Nedílnou součástí byla také podrobná analýza územního plánu města Brna. Jednotlivé varianty návrhů vychází vždy ze stejného konceptu podzemních garáží, parku a samotných budov. Rozdílnost variant tkví ve způsobu využití ploch v souladu s územním plánem, tedy v poměru ploch trvalého bydlení a komerčních prostor. Do ekonomického zhodnocení vstupují konkrétní rizika jednotlivých způsobů využití ploch a preferovaný způsob jejich distribuce (pronájem/prodej). Z výsledků vyplývá, že varianta nesoucí nejvyšší předpokládané budoucí příjmy je varianta s podílem 40 % komerčních prostor a 60 % trvalého bydlení v obou budovách. Ačkoli varianta je zprvu ztrátová, kumulovaně dosahuje z hodnocených variant nejvyššího výnosu.
The master thesis deals about actual issue of sustainable devolvement of land with connection to brownfields sites. First aim of thesis is analyse concrete brownfiled in Brno city. Second aim is economically evaluate different variant and options of using buildings. For correct design was necessary make analysis of real estate market, architecture as well as local needs Housing and commercial area, also park and parking area are included to each variant of design, according to land use plan. Risks and way of distribution (sale/rent) are included to economical evaluation. Results show most rentable variant is use building as 40 % for commercial area and 60 % for housing for each building. However, this option is unfavourable at the beginning, in the future brings most amount of gain for shareholder.
Description
Citation
BLAŽEK, P. Analýza a návrh způsobu využití brownfields - bývalého dopravního střediska v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Puchýř, CSc. (místopředseda) Ing. Boris Biely (člen) Ing. Alena Superatová, Ph.D. (člen) Ing. Andrea Pavlíková (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou diplomovou prací na téma Analýza a návrh způsobu využití brownfields - bývalého dopravního střediska v Brně. Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k řešeným problémům přistupoval zodpovědně. Na otázky komise odpověděl výborně. K otázkám oponenta závěrečné práce uvedl dostačující odpovědi. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomant závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO