Tepelné vytvrzování povlaků na bázi Ni-P připravených na tvářených hořčíkových slitinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vytvrzováním nikl-fosforových povlaků na hořčíkových slitinách. V teoretické části jsou uvedeny současné znalosti o hořčíkových slitinách a bezproudé depozici Ni-P povlaků. Dále je uveden mechanismus bezproudého Ni-P pokovování a funkce jednotlivých složek obsažených v lázni. Teoretickou část uzavírá rešerše zaměřená na výzkum v oblasti bezproudého pokovování. Experimentální část popisuje jednotlivé kroky předúpravy hořčíkové slitiny AZ31 a následnou depozici Ni-P povlaku na takto upravené slitině. V další části je uveden rozsah používaných vytvrzovacích teplot a také mechanická odezva na toto tepelné ovlivnění. Pomocí rastrovací elektronové mikroskopie byl pozorován příčný řez pokoveného vzorku a pomocí energiově disperzní spektroskopie určeno prvkové složení Ni-P povlaku i hořčíkové slitiny.
This bachelor’s thesis is focused to hardening of nickel-phosphorus coatings on magnesium alloys. In the theoretical part are listed current knowledge about magnesium alloys and electroless deposition of Ni-P coatings for which is also stated mechanism and function of components contained in the bath. Theoretical part is ended by review aimed to the research in areas of chemical coating. Experimental part describes individual steps of pretreatment on magnesium alloy AZ31 and then planting of Ni-P coating on thus prepared alloy. In the next part is stated range of used hardening temperatures and mechanical repercussion to that. Composition and morphology of deposited coating and magnesium alloy were studied using scanning electron microscopy.
Description
Citation
KOTLAND, V. Tepelné vytvrzování povlaků na bázi Ni-P připravených na tvářených hořčíkových slitinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student přednesl ve svém vystoupení základní teze a výsledky své bakalářské práce. Prezentace byla jak po obsahové tak formální stránce dobrá a splnila požadavky kladené na bakalářskou práci. Dotazy oponenta i členů komise zodpověděl správně a prokázal, že má uspokojivé znalosti o tématu řešeném v bakalářské práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO