Stanovení vybraných parametrů ve speciálních typech piv vařených v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřená na analýzu speciálních typů piv vařených v České republice pomocí třech instrumentálních metod. Pro určení polyfenolických látek byla použita kapalinová chromatografie HPLC, k organickým kyselinám posloužila iontová chromatografie IC a pro elementární analýzu optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem ICP-OES. V teoretické části je popsána technologie výroby piva. Část je také věnována chemickému složení piva, zejména pak skupinám látek, které byly v této práci analyzovány. Popsán je také princip použitých metod. Experimentální část se zabývá přípravou vzorků, kalibračních roztoků a postupem analýzy. Ve výsledcích a diskuzi jsou zpracovány veškeré výsledky a porovnány se zahraničními studiemi. Pro analýzu bylo použito osmnáct různých speciálních typů piv vyrobených v České republice.
This bachelor thesis deals with analysis of special types of beer brewed in the Czech Republic using three instrumental methods. Polyphenols were determined by high performance liquid chromatography. To determine organic acids was used ion exchange chromatography. Elementary analysis was performed by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The theoretical part of the work describes technology of beer production, chemical composition of beer, especially groups of substances which were analysed in this thesis. Principle of used methods is also described. The practical part of the work deals with preparation of tested samples, calibration samples and process analysis. The obtained results of analysed substances are summarized in the tables, discussed and compared with results of analysis of other authors. For the analysis it was used eighteen different types of special beer produced in the Czech Republic.
Description
Citation
FÄHNRICHOVÁ, N. Stanovení vybraných parametrů ve speciálních typech piv vařených v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Koncentrace alkoholu v silných pivech ? Výběr vzorků na základě čeho ? Další směr práce ? dr. Mikulíková: Kyselina gallová ovlivňuje hořkost piva ? doc. Obruča: Počet analyzovaných vzorků ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO