Aditiva matric pro pultruzi na bázi nenasycených polyesterů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Teoretická část bakalářské práce se zabývá kompozitními materiály na bázi skleněných vláken a nenasycených polyesterových matric. Předmětem zájmu jsou aditiva s označením „Low profile“ (LP), která se přidávají do matrice, aby snížila polymerační smrštění. Práce se zabývá tím, jak jejich přídavek ovlivňuje vlastnosti matrice a mechanické vlastnosti výsledného kompozitu. Povaha změn v matrici a výsledných kompozitech byla charakterizována metodami diferenciální kompenzační kalorimetrií (DSC), skenovací elektronovou mikroskopií (SEM), měření drsnosti v dotykovém módu, ohybovou a tahovou zkouškou. Byl vyhodnocen vliv přídavku LP aditiv do matrice na polymerační smrštění a přídavku sklo-vláknových kompozitů na kvalitu povrchu a výslednou geometrii pultrudovaného profilu. Bylo zjištěno, že ze zkoumaných matric a aditiv jsou matrice Polipol 3870 společně s aditivem Norsolook A71074 nejvhodnější, neboť přídavek tohoto LP aditiva způsobil v této matrici největší efekt.
Theoretical part of bachelor’s thesis deals with composite materials based on fiberglass and unsaturated polyester resins. It focuses on Low profile aditives, which are added in matrix to lower polymerization shrinkage. The thesis studies the influence of additives on the changes of matrix behavior and mechanical composite properties. Nature of those changes was monitored by differential scanning calorimetry (DSC), scanning electronmicroscopy (SEM), touchscreen profilometry, tensile test and bending test. Influence of LPs on matrix polymerization shrinkage, roughness and geometry in fiberglass composites were evaluated. Matrix Polipol 3870 and aditive Norsolook A71074 were found to be the most suitable because the best result was observed.
Description
Citation
VANĚK, M. Aditiva matric pro pultruzi na bázi nenasycených polyesterů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student přednesl ve svém vystoupení základní teze a výsledky své bakalářské práce. Prezentace byla jak po obsahové tak formální stránce dobrá a splnila požadavky kladené na bakalářskou práci. Dotazy oponenta i členů komise zodpověděl správně a prokázal, že má uspokojivé znalosti o tématu řešeném v bakalářské práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO