Pravděpodobnostní přístup pro hodnocení bezpečnosti zemnících soustav

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zemnícími soustavami, konkrétně jejich hodnocením z hlediska bezpečnosti. V úvodu práce je popsána teorie zemnění, princip, důvod jejich využití a rozdíl mezi současným způsobem hodnocení zemnících soustav z hlediska bezpečnosti před úrazem elektrickým proudem a novým přístupem. Další část práce je věnována popisu hodnocení zemnících soustav z hlediska bezpečnosti resp. dovoleného dotykového a krokového napětí uplatňující se v současné době na základě norem ČSN a PNE. Další podstatnou částí je teoretický popis způsobu hodnocení bezpečnosti provozu zemnících soustav z hlediska pravděpodobnosti, spočívající ve stanovení pravděpodobnosti úmrtí člověka, zahrnující pravděpodobnost poruchy a pravděpodobnost výskytu člověka v blízkosti hodnocené zemnící soustavy v průběhu poruchy, a klasifikovat pravděpodobnost jako tolerovatelnou, středně tolerovatelnou nebo netolerovatelnou a je-li nutno, přidělit dané rizikové skupině odpovídající řešení pro zmírnění rizik. Součástí práce je samozřejmě praktická část. Pro navržený pravděpodobnostní přístup pak bude zpracován ukázkový příklad hodnocení vybrané zemnící soustavy, který by byl podkladem pro jednání mezinárodní skupiny CIRED/CIGRE zaměřené na tuto problematiku.
This thesis deals with the grounding systems, namely their evaluation in terms of safety. The introduction describes the grounding theory, the principle reason for their use, and the difference between the current evaluation method of grounding systems in terms of security against electric shock and a new approach. Another part is devoted to describing the assessment of grounding systems in terms of safety, respectively. permissible touch and step voltages using currently based ČSN and PNE. Another essential part of the theoretical description of how to assess safety of grounding systems in terms of probabilities, consisting in determining the probability of death of a person, including the probability of failure and the probability of a man close to the rated grounding system during the disturbances, and classify the probability tolerable, moderately tolerable or intolerable and if necessary, assign the risk group appropriate solutions to mitigate the risks. The work, of course, the practical part. Designed for probabilistic approach will be processed illustrative example of evaluation chosen grounding system, which would be the basis for the negotiation of an international group CIRED / CIGRE focused on this issue.
Description
Citation
KLÍČ, T. Pravděpodobnostní přístup pro hodnocení bezpečnosti zemnících soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce na téma Pravděpodobnostní přístup pro hodnocení bezpečnosti zemnících soustav. Vedoucí práce Ing. Topolánek seznámil komisi s textem svého posudku. S textem oponentního posudku komisi seznámil Ing. Vyčítal. Student odpověděl na otázku vedoucího i oponenta práce. Vedoucí práce pak měl ještě doplňující dotaz, který student také zodpověděl. V následné rozpravě doc. Drápela oponoval nad samotným vztahem pro výpočet pravděpodobnosti a požadoval vysvětlení samotného výpočtového vztahu. Student na jeho doplňující otázky odpovídal s malou dopomocí členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO