Návrh prototypového dílu s využitím technologií reverzního inženýrství a rapid prototyping

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na postup výroby součásti blinkru pro motocykl s využitím technologií reverzního inženýrství a Rapid Prototyping. Práce obsahuje stručný popis dostupných metod těchto technologií. V následujících částech se práce zabývá návrhem součásti a přípravou pro odlévání. Výroba součásti se provádí metodou FDM. Následně probíhá kontrola součásti 3D skenerem ATOS. Součást se porovná s původním návrhem součásti. Pro součást se vyrobí silikonová forma. Forma slouží pro odlévání dalších součástí. Na závěr se hodnotí ekonomické hledisko výroby silikonové formy s porovnáním s kovovými formami.
This Bachelor thesis is dealing with the manufacturing process of a motorcycle turn signal part using the technologies of reverse engineering and rapid prototyping. The thesis contains a brief description of the available technological methods. The following chapters deal with designing the component and its preparation for casting. The component is manufactured using the FDM method. The quality check is performed by the ATOS 3D scanner, which compares the newly manufactured component to the original part. The next step is the preparation of a silicone mold, which is used to cast more parts. Finally, the cost-effectiveness of this method is compared to the method using metal molds.
Description
Citation
LUŇÁK, V. Návrh prototypového dílu s využitím technologií reverzního inženýrství a rapid prototyping [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ĺubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co je to trojúhelníková síť? 2. Jaký materiál byl použit pro výrobu odlitého plastového modelu? 3. S jakou přesnostzí pracuje 3D scanner ATOS? 4. Proč jste zvolil zrovna metodu odlití plastu do silikonové formy? 5. Proč byla zvolena metoda 3D tisku FDM? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO