Obslužná plošina horizontální vyvrtávačky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem předložené diplomové práce je vytvořit konstrukční návrh obslužné plošiny horizontální vyvrtávačky. Vstupními parametry jsou rozměry kabiny, délka a rychlost zdvihu a výsuvu. Nejdříve je řešeno konstrukční uspořádání tohoto zařízení. Zdvih je vyřešen pastorkem a ozubeným hřebenem. Dále je u něj proveden návrh pohonu a výpočet ozubení. Výsuv plošiny je proveden s využitím ozubeného řemene. V práci je zahrnut rozvod vzduchu s volbou pneumatických prvků. Dále je zpracován nosný rám a kabina. Jedná se o svařované konstrukce, u kterých je provedena napěťově deformační analýza. Poté je proveden návrh lineárního vedení zajišťující příslušné pohyby plošiny. K práci je přiložen výkres sestavení tohoto zařízení a videoukázka z provozu.
The Diploma’s thesis deals with a construction design of a service platform for a horizontal boring machine. Input parameters are cabin dimensions, length and velocity of lift and shift. In the first part of the thesis is design arrangement solved. The lift is solved by a rack and a pinion. By the lift is drive design and gear calculation performed. Shift of the service platform is done by toothed belt. Air distribution with pneumatic parts choice is included in this thesis. Next part is divided to supporting frame and cabin design. It is made by welded profiles, in which a stress-strength analysis is performed. The last part of the thesis is divided to linear guide design. A part of this thesis is a drawing of an assembly facility and a movie about this service platform in a real service.
Description
Citation
ŠEBELA, M. Obslužná plošina horizontální vyvrtávačky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Morovič, Ph.D. (člen) Ing. Martin Rapant (člen) Ing. Martin Hulánek (člen) Ing. Jiří Šafka, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO