Tepelný výpočet ohřevné trubkové pece

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce je posouzení vlastností zjednodušeného tepelného výpočtu ohřevné trubkové pece, publikovaného v časopise Applied Energy v roce 2010 a jeho aplikace na konkrétní průmyslové případy. V práci je nejprve rozebrána obecná problematika procesních pecí. Dále je krátce představen výpočtový model v již zmíněném článku. Poté je v programu Maple vytvořen vlastní výpočtový model dle publikované metody. Následně je tento model aplikován na stávající procesní pece formou kontrolního výpočtu. Nedílnou součástí práce je také detailní diskuze získaných výsledků.
The main aim of the thesis is to evaluete properties of a simplified thermal calculation of the direct fired heater published in the journal Applied Energy at 2010 and its application to specific industrial cases. At first, general issues of process heaters are talk over. Second, calculation model in cited article is briefly introduced. After that, custom computational model at program Maple is created in accordance with published article. Subsequently, the model is applied to the existing process furnaces in the form of a check calculation. An integral part of the work is also a detailed discussion of the results obtained.
Description
Citation
SÉNÁŠI, M. Tepelný výpočet ohřevné trubkové pece [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hajný, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. - Zadání a cíle práce - Popis trubkové pece - Výpočtové vztahy, jejich implementace a použité výpočtové nástroje. - Popis řešených problémů a specifických výpočtových postupů. - Varianty algoritmů pro výpočet. - Výsledky výpočtů a porovnání z hlediska přesnosti - Shrnutí výsledků a závěrů práce. 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: - Okomentujte poslední variantu řešení konvekční sekce, její uspořádání, typ trubek a poměr přenosu tepla uvažovanými mechanismy. - Proč dochází k rozdílu 680% v součiniteli přestupu tepla spalin v případě jedné z prezentovaných variant? - Co rozumíte pod pojmem standardní projekční výpočty? Co byste použil na přesnější výpočet radiační komory? 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO